Perhokalastusta ja jotain muuta

Jurmunkoski – Kalastusalueita

Niska

Kosken niska on tasaista, jokseenkin syvää virtaa. Virta kiihtyy ja rikkoontuu ensimmäisiin isompiin kiviin keskellä jokea. Nämä kivien peilit ja virran laidat ovat olleet hyviä harripaikkoja. Tämän jälkeen alkaa karikko itärannalta viistosti lähetä länsirantaa. Karikon laitavirta on myös toiminut hyvänä kalapaikkana niskalla. Seuraavaksi onkin kahlattava ihan rantaan, koska kovin koski alkaa tästä koko joen levyisenä.

Länsirannan väylä

Parikymmentä metriä niskan alueelta alaspäin rikkonainen virta menee joen keskellä ja länsirannalle tulee syvin väylä. Heitto tilaa siinä ei juuri ole, mutta pitkiä heittoja tässä ei tarvitakkaan. Alue on hyvä iltojen pimetessä, kun harrit tulevat ihan rantaan ruokailemaan. Lyhyttä siimaa alavirtaan uittaen tai vähän keskemmälle rullaten on tuottanut tulosta. Väylää on noin 150-200 metriä, jonka jälkeen vastaan tulee mökki. Tähän olen yleensä lopettanut, koska ranta matalenee ja virta vuolastuu mökin jälkeen.

Anopin mökin ranta

Mökin rannalla tarkoitan aluetta, joka on länsirannan väylältä noin 500m alavirtaan. Onhan siinä välissä yksi rantasauna ja toinenkin mökki, mutta niitä alueita ei tule enää juurikaan kalastettua.

Mökin rannasta voi heti lähteä perhoa heittämään siihen kovimpaan virtaan. Virrassa sellaisia pieniä reunoja ja poteroita, joissa kala tykkää oleskella. Vähän alempana rannan virta rauhoittuu ja tästä alkaa ehkä paras harrialue. Tällä kohdalla on useita kiviä, virran reunoja ja pieniä monttuja. Alue päättyy vastaan tulevan saaren yläpäähän, kun virta jakautuu itäpuolelle menevänä päävirtana ja saaren länsipuolitse jatkuvana pienempänä virtana.

Keskisaaren länsiväylä

Saaren länsiväylä on kohtuullisen matala. Pienellä tulvavedelläkin (kuva 11.6.2010) voi länsirannalta kahlata saareen. Virta on tosin silloin kova, joten kahluusauvasta on hyötyä. Normaali kesävedellä ei kahluusauvaa tarvita. Yleensä kahlaan saareen, jotta pääsen oikealla kädellä heittämään takaheittoa. Kahlaaminen saarenpuolella rannassa on helppoa.

Alueella on paljon pintakiviä keskellä jokea ja kivien ympärille on syöpynyt monttuja. Niistä olen pari taimentakin saanut. Kovempi virta menee länsirantaa ja virran keskeltä harri syö varsinkin elokuussa hanakasti. Saari on noin 300m pitkä ja sen päähän voi lopettaa kalastuksen. Taitaa lupa-aluekin katketa pienen matkan ajaksi länsirannalla tähän.

About jylyppy.net

jylyppy.net - perhokalastaja

Nämä ovat allekirjoittaneen kotisivut ja sivujen aiheena on lähinnä perhokalastukseen liittyvää asiaa ja jotain sen vierestä.

Perhokalastusblogini alta löytyy pääosin minun ja osin kalakavereideni uusimmat kuulumiset tähän "jaloon" kalastusharrastukseen liittyen.

Humualueelle »