Perhokalastusta ja jotain muuta

Tenojoki – Alaköngäs ja Piltamo 25.6.-1.7.2007

Kuvat

Maanantai 25.6.2007

Traktorissa tankki täynnä gasoa, hyvin lähtee. Mike tulee paikalle, käydään hakemassa pizzat. On aikaa kun muut ovat vaiheessa. Lähdetään hakemaan näitä muita. Jaakolla on ollut railakas juhannus. Oli polttanut itsensä saunassa ihan selvin päin, joo joo uskotaan. Oltiin jo aikaisemmin hankittu radiopuhelimet ja matkalla ”Oulu -> Nuorgam” niille on ihan älyttömästi ”hyöty”-käyttöä. Jaakosta ja Matsista ei ole kuskikeiksi, joten minä ja Mike ajetaan koko pikataival. Perillä ollaan iltasella klo 20:55. Otetaan kuvat Boratbockasta ja jatketaan mökille Nuorgamin Lomakeskukseen. Levitellään kamat pitkin kämppää, otetaan neuvoa antavat ja aletaan tutkimaan perhoja. Mats osoittautuu oikein fanaatikoksi.

Tiistai 26.6.2007

Herätään ja aletaan suunnittelemaan iltaa. Jaakolla on arvonta mielessä. Siirin montun kuumetta vissiin. Pojat kävi laittaan loton vetämään ja me untuvikot sovittiin, että mennään muualle tekemään heittoharjoituksia. Pro sai luvan ja hänet tiputettiin matkalla pörhökalastusalueelle. Me muut menimme Piltamoon. Auto jätetään parkkiin soramontulle ja lähdetään polkua pitkin kohti jokea. No, sitä ennen sotaherra Mats huomaa jättäneensä kahluukengät mökille ja suoriutuu niitä hakemaan.

Ilta ja yö aamuun asti heitetään samaa aluetta. Puromontun yläpuolelta lähdetään laskemaan ja heitetään siitä vielä 50m alavirtaan. Mitään ei kuulu eikä näy. Venemiehet ottavat muutaman lohen ylempää. Klo 6:00am lyödään kamat kasaan ja todetaan heittoharjoittelun vasurilta riittävän ja lähdetään kohti mökkiä. Otetaan matkalla kyytiin Jaakko, joka kertoo ”hiljaista olevan” alempanakin. No, titin kuitenkin otti.

Keskiviikko 27.6.2007

Jaakolla on arvonta mielessä. Mats saa luvan ja hänet tiputetaan klo 18:30 Boratbocalle. Muut suunnistetaan Piltamoon. Porukkaa on ringissä 11 eli kohtuullisen paljon. Sana muutamasta edellispäivän kalasta on kiirinyt. Heitetään ringissä rauhalliseen tahtiin, jokunen liimakenkäkin siihen on sattunut. Venemiesten laskut sattuu hollille omien vuorojeni kanssa. Neljästi odottelen vuoroa muuan minuutin, jotta esineen uittajat ehtivät kopaista ensin montun. Mike testaa perhojen kestävyyttä takurillaan. Näyttää Tenon rantojen kivet olevan koukkuja kovempia. Jaakko hakee Jarmon Utsjoelta kalaan. Alemmasta montusta saavat yhden jalan, meidän porukalla ei ole tapahtumia.

Palataan mökille ja hoksataan, että parimökkimme toiseen puoliskoon on tullu joukko nuorisoa, kalalle eivät ainakaan tulleet.

Torstai 28.6.2007

Heräillään jo aamupäivällä oven paukkeeseen. Naapurit juoksee limupullot kourassa saunalle. Jaakolla on arvonta mielessä. Tulee lupa. Muut suunnittelee illaksi lähtöä läheisellä järvellä nieriää pyytämään. Itse ajettelin levähdellä illan ja lähteä puolen yön jälkeen katselmaan paikkoja vähän ylempää. Ei tule uni ja naapurissa teinit mekastaa.

Perjantai 29.6.2007

Heräilen klo 02:00 pirteänä kuin peipponen. Järvikalastussakki tulee juuri takaisin ja itse suunnistan traktorilla ylävirtaan. Muutaman hukkapätkän jälkeen palaan Museotielle ja jätän auton korkeimmalle kohdalle parkkiin. Ajattelen, että ei tuosta nyt niin paha ole alas mennä. Menen rinteen alas ja hoksaan olevani vajaan 1km Piltamosta ylävirtaan. Reppu kiville ja heittämään. Ehdin heittää ehkä 15-20 min, kun jokin tarttuu. Lyhyen väsyttelyn jälkeen nostan pyrstöstä rantaan eurotitin. Olo on kuin omenalla. Paluumatkalla otan Jaakon kyytiin, alempaa ei ylös asti tullut mitään.

Muutaman tunnin unien jälkeen laitetaan titti sapuskaksi ja aletaan suunnitella seuraavaa iltaa. Jaakolla on arvonta mielessä. Mats ja Mike pitävät välipäivää, Jarmolla on muita menoja. Lähdetään Jaakon (ei lotto osunut) ja Ossin kanssa alakarille. Sovitaan ettei olla pitkään ja vaatetus sekä eväät suunnitellaan sen mukaan. Yö heitettiin, koleaa oli eikä varmasta tärpistä havaintoakaan. Kahluuhousut vuoti perspuolesta. Palataan klo 06:00 mökille. Ihan hullua hommaa.

Lauantai 30.6.2007

Normaalit herätysrutiinit eli Jaakolla on arvonta mielessä. Sekä Mats että Jaakko saavat pikavoiton eli heidät tiputetaan särkille. Jatkamme Miken kanssa Piltamoon ja sen yläosille, ettei tarvitse ringissä heittää. Vuorotta laskettavaa rantaa on nyt 1000 metriä, ettei ihan heti tarvitse nousta vedestä. Tapahtumia ei ole. Särkiltä kuuluu kummia, kalaa on tullut. Kohdallammekin alkaa näkyä jotain liikettä. Keskellä hyppää muutama jalka, mutta menevät niin kaukaa, ettei mitään mahdollisuuksia saada perhoa nousureitille.

Venemiehet tartuttaa Norjan puolelta jokea lohen ja kohta otus päättää lähteä koskeen. Käynnistävät perämoottorin ja ajavat Piltamon ylemmälle montulle rantaan. Vähän alempaa soutaja koukkaa 10kg lohen.

Heitämme vielä vähän aikaa Piltamon alempaa monttua ja lähdemme sen jälkeen noin klo 07:00 hakemaan särkiltä pojat pois. Kauhea kalalasti on pojilla kantamuksenaan. On jalkaa ja tittiä. Muutkin särkillä ovat saaneet hyvin lohta. Palaamme mökille ja otamme muutaman, muutaman ja vielä yhdet näille kaloille.

Sunnuntai 1.7.2007

Jaakolla on arvonta mielessä, tai en ole ihan varma kun herättiin niin aikaisten eli klo 17.

Perhesyihin vedoten minä ja Jarmo lähdetään takaisin kohti etelää. Muut jäävät, hankkikaa elämä 😉

Reissun kuvat